Overslaan en naar de inhoud gaan

Potmargeroute

Stad en Natuurroute. De Potmarge is een natuurlijke waterloop, uniek in zijn soort. Samen met de Spaarne in Haarlem is het een Nat Rijksmonument. Vroeger werden pramen gebruikt om groenten en fruit van de aanliggende tuinderijen over de Potmarge naar de stad te vervoeren.

De route start aan de Nieuwestad.  De schipper voert u bekwaam door de smalle grachten en drukke singels en de gids vertelt u onderweg allerlei wetenswaardigheden over de route.

We varen door de grachten van de oude binnenstad, langs de Waag, het Naauw, de Kelders en Voorstreek naar het Hoeksterend.  Daar verlaten we de oude binnenstad en slaan rechtsaf richting Oostergracht. Onderweg komen we langs de voormalige kazerne, krijgen we een mooi uitzicht op de Bonifatiuskerk, gaan langs de Baai aan Kaai, het oude IJkkantoor en langs schilderachtige pakhuizen richting Zuidergracht.  Op de hoek staat het complex van de Blokhuispoort, een van oorsprong eeuwenoude gevangenis. Deze is recent gerestaureerd en biedt nu huisvesting aan diverse nieuwe functies, waaronder de bibliotheek.

Nadat we om de Blokhuispoort zijn heen gevaren, slaan we linksaf de Potmarge in. Let op, onder een zeer lage brug door.  Links en rechts staan oude pakhuizen, die verbouwd zijn tot appartementen.  Na nog enige lage bruggen worden de oevers natuurlijk en weelderig groen.  Een groene oase midden in de stad.Links is de opvallende nieuwbouw van Wetsus te zien, een energieneutraal gebouw met daarin diverse onderzoeksinstituten op het gebied van watertechnologie.  Langs de linkeroever zijn nog een aantal oude zijvaarten, die door de aanliggende tuinderijen werden gebruikt om hun producten met de praam naar de stad te brengen.  Rechts aan de aftakking van de Wirdumervaart, ligt de monumentale villa "Vaartzicht". Het kunstwerk "Transluceo" aan het eind van de route herinnert aan de pramen met kistjes groenten en fruit. Vanaf dit punt varen we dezelfde weg terug tot de Zuidergracht.

Daar slaan we ditmaal links af, en via de museumhaven en het moderne zakencentrum (Manhattan) komen we op de Westersingel.  Rechts zien we de Harmonie, het moderne Stadstheater van Leeuwarden. 

Recht vooruit is in de verte de Oldehove te zien, de iconische scheve toren van Leeuwarden.  Tenslotte varen we via het Schavernek de oude binnenstad weer in voor het laatste stuk door de nauwe stadsgrachten.  Via de Adje Lammertspijp -met een hoek van 90° varen we de Nieuwestad weer op.

Groepsvaart van 1½ uur tot max. 94 personen.

Kosten per praam (tot 26 pers.):   € 170,-  (incl. schipper en gids).